Новият финансов министър - Калин Христов 12.03 | 17:25

Той няма да е вицепремиер, какъвто беше Симеон Дянков

От Кремена Бедерева

Калин Христов ще е министър на финансите в служебното правителство.

Стана ясно, че ще има трима вицепремиери, но нито един от тях няма да бъде министър на финансите, както беше в правителството на ГЕРБ, където Симеон Дянков заемаше постовете на финансов министър и вицепремиер.

Във връзка с поканата от президента на Република България до Калин Христов да участва в служебното правителство като министър на финансите и за да бъдат спазени законовите изисквания на Закона за БНБ, той ще ползва неплатен отпуск и ще преустанови изцяло изпълнението на задълженията си като подуправител и ръководител на управление "Емисионно” през този период, съобщават от БНБ.

На основание на чл. 19, ал. 4 от Закона за БНБ Управителният съвет на БНБ е определил подуправителя Димитър Костов за изпълняващ правомощията на Христов в негово отсъствие. Оперативната дейност на управление "Емисионно” ще бъде ръководена от главния директор на управлението Ивайло Николов.

Докато е министър на финансите в служебното правителство, Калин Христов няма да участва в дейността и няма да получава възнаграждение като член на съвета на директорите на "Печатница на БНБ” АД и "Дружество за касови услуги” АД, където е бил избран във връзка с участието на БНБ в тези дружества.

Още подробности около биографията на новия финансов министър вижте на Econ.bg.

Водещи

Най-четени