Някои зърнопроизводители ще стачкуват, други - не 11.02 | 14:10

В Добричко чакат 90 - 100 хил. лева субсидии

От Ралица Стоянова

Зърнопроизводителите в Добричка област са на различни позиции за участието си в предстоящия национален протест на земеделците в София.

"Забавените евросубсидии за региона възлизат на около 90 000 000 - 100 000 000 лева и неполучените досега средства поставят под въпрос качеството и извършването в срок на пролетната сеитба", заяви Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители със седалище в Генерал Тошево, предаде БТА.

По думите му земеделските стопани няма да могат да си осигурят качествени семена, препарати, торове и резервни части за машините в пролетната кампания.

"Неизпълнените обещания на правителството се натрупаха, смятаме подобно отношение за подигравателно, затова ще се включим в протеста в София", каза председателят на браншовата организация.

На друго мнение е председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов. "Подкрепяме протеста, но нито имаме време, нито виждаме смисъл да недоволстваме в столицата. Управляващите не искат да разговарят с нас, а вече и ние с тях", заяви той.

По думите му неизплатените субсидии на площ за над 3 млн. декара обработваема земя в Добричко възлизат на около 87 хил. лева.

"Банките дават кредити, а и не смятам, че има земеделски производители в региона, които да са останали без средства за пролетната сеитба", допълни Жендов.

От Областния съюз на земеделските кооперации обявиха в декларация, че ще се включат в протеста, защото управляващите трябва да проявят държавническо отношение към земеделието, вместо да дават празни обещания и да шикалкавят.

Водещи

Най-четени