Няма „Южен поток“, отсече Кремъл 18.03 | 15:51

В Русия никой не се занимава с този проект, нито пък от Европа е постъпвало някакво предложение

От iNews.bg

Проектът "Южен поток" е спрян и никой не го е възобновявал. Това стана ясно от думите на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков. "Никой в Русия не се занимава с него, а и от страна на Европа не е постъпвало никакво предложение по отношение на газопровода. Така че "Южен поток" е спрян, той не съществува", заяви той.

Така Песков отрече появилите се през последните месеци на няколко пъти слухове за евентуален рестарт на проекта. Още преди време от руските министерства на енергетиката и на външните работи се появиха информации, че съвсем скоро ще има рестарт за "Южен поток" и дори се появиха слухове, че се водят тайни преговори за тази цел. Буквално преди дни, във вторник, посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов обяви по време на видеомост между Москва и Брюксел, че са налице предпоставки за възобновяване на проекта и перспективи за реализацията му от гледна точка на нуждите на Европа от газ. По-рано днес пък посланикът на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас обяви, че в общността има готовност да се разгледа вариант за рестарт на "Южен поток", ако такова предложение постъпи от Москва. Но и че при всички положения той трябва да отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет.

Песков опровергава между Москва и Брюксел да е имало каквато и да било комуникация по отношение на проекта, както и някоя от страните да е предлагала на другата той да бъде възобновен. "Не е имало никакви решения от страна на Европейската комисия за промяна в отношението й към "Южен поток", каза още говорителят на Путин. Той обаче отбеляза, че си струва да се разгледа сериозно изявлението на Ушацкас.

Най-четени