Няма да е „южен“, нито „турски“! Ще има „Български поток“ 13.01 | 19:40

Борисов иска единствено България да печели от транзита на газ през наша територия

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че проектът "Южен поток" остава в историята. В парламента премиерът изтъкна, че на дневен ред в момента е финализирането на проекта за газовия разпределител "Балкан". Според него проектът е толкова важен, че следва да залегне в приоритетите на Брюксел, заедно с газовите връзки между държавите.

"За целта ние подменяме компресорните си станции и имаме възможност, когато е необходимо да си увеличим капацитета на тръбите", уточни Борисов. Той уточни, че ще поиска подкрепа от парламента, за да се разшири газопреносната мрежа, така че 100% от таксите да остават в България.

Министър-председателят съобщи, че вече има интерес на компании от чужбина да инвестират в проекта.

"Надявам се истински на Южния газов коридор от Туркменистан и съответно – на руски газ през Черно море. Там, обаче, има голям проблем, че през турската част на Черно море няма да получат разрешение да преминат. ЕК гледа добре на един подобен газоразпределител с няколко диверсифицирани източници на газ", отбеляза премиерът.

Борисов говори и за идеята за "Български поток". Вероятно премиерът е имал предвид българската част на "Южен поток" да се изгради от нашата държава.

"Точно за "Български поток" говоря, не 50 на 50 с руската компания, а да са 100 % български тръбите. Това е именно "Български поток", ако руската страна иска да продава на нашата граница, добре дошли са. Спазваме си Третия енергиен пакет, със санкциите на ЕК", категоричен бе Борисов.

Водещи

Най-четени