Няма да затварят хипермаркетите през уикенда 28.08 | 09:57

Идеята била само подхвърлена, не сме имали намерение да я вкарваме в закон

От Кремена Бедерева

Идеята хипермаркетите да не работят в събота и неделя бе само подхвърлена, не сме имали намерение да я вкарваме в закон. Ние държим да бъдат регламентирани отношенията "български производители - големи търговски вериги" и да защитим българските интереси.

Това каза по БНТ депутатът от Коалиция за България Спас Панчев.

Нашата основна идея е да предложим промяна в Закона за конкуренцията с идеята, че трябва да защитим българските производители и доставчици в търговските вериги.

"Малките квартални магазини бяха буквално задушени. Европейската и световната практика е големите хипермаркети да са извън големите градове. Ние не считаме, че големите магазини не трябва да бъдат затваряни в събота и неделя, а просто искаме регулация на отношенията производители - доставчици - търговци", уточнява депутатът.

Според него българският продукт трябва да бъде толериран от големите търговски вериги. "Искам да защитаваме българското, защото за съжаление много български производители фалират".

ЕК излезе със Зелена книга, която се казва, че има проблем с нелоялни практики в отношенията между търговци и производители, но той не е в търговските вериги.

Проблемът е във всички части на веригата, включително и в производителите, подчерта председателят на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев и добави: "ЕК ще излезе с решение по този въпрос до края на годината. В Зелената книга се казва, че националните законодателства по тази тема не само не помагат, те дори вредят."

Водещи

Най-четени