Няма да има национални доплащания за зърнопроизводителите 18.10 | 17:29

Повече средства в бюджет 2013 ще има за животновъдите и зеленчукопроизводителите

От Ивелина Георгиева

В бюджет 2013 не са предвидени национални доплащания за зърнопроизводителите. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде Агенция "Фокус".

За сметка на това са предвидени повече средства за животновъдство и производство на плодове и зеленчуци.

Разбирам, че има напрежение в сектор зърнопроизводство, тъй като имаше очаквания от тяхна страна, но това са възможностите на бюджета ни, посочи земеделският министър.

Желанието на Найденов е да няма само монокултурно земеделие, в което да произвеждаме три пъти повече зърно и да го изнасяме, а в същото време да внасяме основни хранителни продукти.

Това е решението ни и то намира отражение в проектобюджета, който е внесен в Министерски съвет”, отсече земеделският министър.

Около 20-30% повече в сравнение с тази година ще са средствата за животновъдите и зеленчукопроизводителите през 2013.

Найденов се надява 2013 г.да е последната година, в която животновъдите и зеленчукопроизводителите ще са в неравностойно положения спрямо зърнопроизводителите.

Той подчерта, че приоритет на следващия програмен период ще е това изкривяване да бъде преодоляно.

Предстои да се въведат и тавани за плащанията в сектор зърнопроизводство, тъй като в сектора има някои мегаструктури, които получават десетки милиони субсидии.

Нa вчерашното си правителствено заседание Министерски съвет прие решение, с което утвърди схемите за национални доплащания. Така животновъдите успяха да получат около 50% повече средства в сравнение с миналата година.

Водещи

Най-четени