Няма да има промяна на акциза за горивата 17.03 | 16:42

Според ЕК дизелът в Европа едва ли ще поевтинее

От Деляна Петкова

Предоговаряне на стъпките за достигане на минималните ставки на акцизите върху горивата не е възможно както за България, така и за другите държави-членки на ЕС.

Това беше ясно подчертано по време на среща в Брюксел на министъра на финансите Симеон Дянков с европейския комисар по данъчното облагане, валутния съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета, съобщава МФ.

Повод за срещата на министър Дянков с комисар Шемета бяха обсъжданите предложения на български производители и търговци на горива и браншовите организации на превозвачите във връзка със завишените цени на горивата на българския и международните пазари.

Малка е вероятността от спад на цените на дизеловото гориво в европейски мащаб, сочат анализите на Европейската комисия. Тенденцията е към оскъпяване на дизела и поевтиняване на биогоривата.

ЕК подготвя директива, която предвижда промени в начина на изчисляване на акцизите върху горивата след 2013 година. Това се очаква да доведе до поевтиняване на биогоривата, а дизелът ще остане сравнително по-скъп.

По този начин ще се стимулира ръст в потреблението на биогорива за сметка на по-проблемното в екологичен план дизелово гориво, поясни министър Дянков пред български медии в Брюксел.

Водещи

Най-четени