Няма да продаваме реактора за „Белене“ преди да се разберем с руснаците 23.06 | 17:08

Иран е сериозен вариант да намерим пазар на готовото оборудване, казва Теменужка Петкова

От iNews.bg

България няма да предприема никакви действия за продажбата на готовия реактор за АЕЦ "Белене", ако преди това не се е договорила с руснаците. "На първо място ние трябва да проведем разговорите с нашите партньори от "Атомстройекспорт”, след което ще търсим варианти за продажба на готовото оборудване", заяви енергийният ни министър Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС. Тя обясни, че единият вариант за купувач е Иран, където "Росатом” също строи атомна централа. Според Петкова там бихме могли да имаме пазар за два реактора.

По отношение арбитражното дело, Петкова обясни, че съдът е уважил само 3 от общо 7-те иска на "Атомстройекспорт" срещу НЕК. Те са свързани с подписаното допълнително споразумение №5 от 5 ноември 2008 г., с което е поръчано оборудването с срок на производство и за него е платен аванс в размер на 84 млн.евро. "Арбитражът е отхвърлил останалите искове, които са свързани с претенциите на нашите партньори за пропуснати ползи, за ескалация, за работа, извършена извън предмета на договора и др. Мотивът е, че договор между две страни няма, поради което не е налице правно основание за претенции от такъв характер", разясни енергийният ни министър.

Петкова отбелязва още, че съдът е посочил и възможните сценарии за окончателно ликвидиране на проблема между НЕК и "Атомстройекспорт". Те са три. Единият е НЕК да плати и придобие това оборудване, другият - да предложи обратно изкупуване на партньорите от "Атомстройекспорт” и третият - заедно с руската компания да търсим трета страна, на която готовото оборудване да бъде продадено.

Водещи

Най-четени