Няма да се увеличава акцизът върху цигарите 18.10 | 16:39

Страната ни обаче, като външна граница на ЕС, трябва да ограничи контрабандата на тютюневи изделия

От Елица Елефтерова

Няма да се увеличава акцизът върху цигарите през 2011, 2012 и 2013 година, категорично заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Страната ни обаче като външна граница на ЕС трябва да ограничи контрабандата на тютюневи изделия. Министърът на финансите съобщи още и че ДДС-ставката няма да се променя през следващата година. Ако този данък се увеличи, това ще доведе до ръст на сивата икономика и ще доведе до удължаване на кризата в страната.

Дянков посочи също, че износът ни се подобрява всеки месец, след като макроикономическите показатели на страната се подобряват. Износът към страни извън ЕС расте, голям е към Средния изток, Азия и Латинска Америка.

По думите му, колкото икономиката е по-добра, толкова по-малко измами има и затова основната задача е макрокиномическите и фискалните данни да бъдат добри.

Окончателните данни за септември, които ще излязат по-късно днес, са по-добри от предварителните очаквания, посочи още финансовият министър. Той добави, че има пари в бюджета за непредвидени ситуации в държавата и резервът не е изхарчен.

Водещи

Най-четени