Няма да "стискаме" повече буфера от 2 млрд. лева! Държавата ще покрива дългове с тях 12.08 | 16:18

Банките у нас се представили добре на стрес-тестовете, няма нужда от публичен ресурс, с който да бъде подпомагана ликвидността им, обясни управителят на БНБ

От iNews.bg

Държавата няма повече да пази 2-та млрд. лева от кредита, който беше изтеглен като буфер за осигуряване на банковата стабилност у нас. Това съобщиха от Министерството на финансите. В четвъртък от Българската народна банка обявиха, че банките са издържали успешно стрес - тестовете и не е необходим публичен ресурс за тяхната ликвидност, предава Европа тв.

Във видео обръщение управителят на Българската народна банка Димитър Радев обяви, че банките у нас са издържали успешно стрес - тестовете. Те са показали среден показател на устойчивост при евентуална нова финансова криза, който е по-висок от този в еврозоната. Размерът му е 18,9% при законови изисквания от 4,5 на сто. Стрес - тестовете са показали, че при криза показателят за устойчивост би трябвало да падне до 14,4%. Преди две седмици проверката на банките в еврозоната показа среден резултат от 13,9%, който би могъл да падне до 9,4 на сто.

На тази база гуверньорът обяви, че няма нужда от публичен ресурс, с който да бъде подпомагана ликвидността на банките у нас.

В отговор от Министерството на финансите съобщиха, че ще използват предвидения фискален буфер за погасяне на дългове с наближаващи падежи, за да не се налага да теглим нови заеми, за да покриваме старите.

Пред Европа тв от финансовото министерство са заявили, че става въпрос за 2 милиарда лева, които са част от емитирания през 2015 г. външен заем от 3 милиарда и 900 милиона лева. Буферът бе заложен заради фалита на КТБ. Той наложи държавата да изтегли заем от 4 милиарда лева, който тепърва ще се плаща от българските данъкоплатци. Със средствата бяха върнати депозитите до 100 000 евро, които са гарантирани по закон.

В същото време, заедно с положителните новини, управителят на БНБ съобщи, че при някои банки у нас ще се наложи да вземат мерки, за да увеличат капиталовите си буфери. Това щяло да става предимно с продажба на портфейли от кредити. Кои са тези банки ще стане ясно в събота в 13 часа, когато на сайта на БНБ ще бъде качен пълния анализ от стрес - тестовете на банките у нас.

Водещи

Най-четени