Няма заплаха за стабилността на банковата система у нас 26.06 | 11:39

Експерти смятат, че случаят с КТБ АД е изолиран

От Мина Стойчева

Случаят с "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ АД) е изолиран и той няма да има ефект върху валутния борд или резервите на Българска народна банка (БНБ). Това смятат банкови анализатори.

Според проучване на "Райфайзенбанк рисърч" няма условия за разиграването на подобни на този на КТБ АД сценарии в други родни финансови институции. То показва, че в банковата система у нас липсват признаци на финансов стрес.

Специалистите подчертават, че при евентуални проблеми в сектора, ударът ще бъде понесен предимно от банките-майки. Става въпрос за големите чуждестранни банкови групи, които притежават близо 70 на сто от финансовите институции в България, съобщава в-к "Труд".

 

В проучването се споменава още, че голям "принос" за създалата се ситуация около "Корпоративна търговска банка" АД има пуснатата невярна информация за състоянието на финансовата институция, която предизвика серия от тегления на пари от нейните клиенти. Според експертите това е допринесло значително за проблемите с ликвидността на поставената под специален надзор КТБ АД.  

Припомняме, че вчера стартира проверката на състоянието и кредитния портфейл на поставената под специален надзор "Корпоративна търговска банка" АД. От БНБ съобщита, че инспекцията ще се извърши в десет дневен срок. От централната банка извършиха ротация на квесторите на КТБ АД и на дъщерното й дружество "Креди Агрикол – България" ЕАД. 

 

Водещи

Най-четени