Няма изплащане на заплати в "Горубсо - Мадан" и ОЦК Кърджали 21.03 | 16:14

Протестите в предприятията текат вече 20 дни

От Ивайло Ачев

Протестите на работниците от "Горубсо" - Мадан продължават и днес след като и на 20-ия ден от началото на стачката те не са получили нищо от дължимите им суми по неизплатени работни заплати, съобщават от КНСБ.

До този момент не са изпълнени и задължителните предписания  за подобряване на условията на труд в рудниците. Работодателят едностранно, в нарушение на чл. 130 в от Кодекса на труда, без да е информирана синдикалната организация на КНСБ и без да са проведени консултации, е извършил промени във Вътрешните правила за организация на работната заплата (ВПОРЗ). Днес на съвместна среща между представители на протестиращите и на работодателя започват да се разглеждат ВПОРЗ и другите вътрешни нормативни актове в предприятието, съгласно които работодателят е наложил санкции и едностранно е намалил работните заплати на работниците, поради неизпълнение на плана.

Ситуацията в Кърджали също не се подобрява. До днес работодателят не изпълнява подписаното споразумение между синдикалната организация на КНСБ и на КТ "Подкрепа” и работодателя в "ОЦК” АД – Кърджали от 7 март. То задължаваше работодателя до 12 да изплати 60% от всички дължими суми.

Поради неизпълнение на споразумението, от днес работниците искат да им се изплатят всички дължими суми до момента на 100% и смяна на собственика. Протестните митинги ще продължават всеки ден до постигане на исканията.