Няма ли 72 градуса, не захапвайте кебапчето 11.04 | 09:40
Месото трябва да е нагорещено до поне 72 градуса при свалянето му от скарата

За да бъде определено като изпечено, поне 72 градуса трябва да бъде температурата в средата на кебапчето в момента на свалянето му от скарата. Градусите се мерят със специална вилица-термометър и ако не отговарят на изискването, кебапчето трябва да продължи да се пече. Това обясни д-р Галина Иванова в Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.
Изискването за температурата важи за всички изпечени продукти. В големите търговски вериги на тях ще им бъде поставян идентификационен номер и срок на годност 12 часа, а каквото остане непродадено, трябва да се унищожи.
1689 проверки от началото на годината е направила "хранителната полиция" в Шумен. Съставени са 11 акта за констатирани нарушения и са дадени 114 предписания, съобщава в. "Монитор".
Какво всъщност говори шифърът на яйцето?
Наборът от цифра, две букви и още пет цифри върху черупката или опаковката на яйцата може да изглежда като произволно поставен номер от машина. Този "код" обаче съдържа информация за неговите родители, месторождението му и дори "дома", в който се е появило.
Идентификационният номер на яйцето започва с число от нула до три. И в момента ще видите, че яйцата във вашия хладилник най-често започват с цифрите 2 или 3. При първия случай майката на това яйце е кокошка, която е отглеждана свободно, но на закрито, т.е. "подово". Тройката показва, че снасянето е станало в разширена клетка при гарантирано лично пространство от 750 квадратни сантиметра на птица. Тези, които са чули за първи път майчиното кудкудякане в клетка, ще бъдат с до една трета повече холестерол, до 25% повече наситени мазнини и с две трети по-малко витамин А.
Най-добрият вариант е кодът да започва с 0 или 1. Това значи, че кокошката е щастлива. Нулата е символът на яйце от биологична кокошка, живяла свободно и на открито във ферма с контролирани параметри на хранене с биофураж. Ако първата цифра е едно, това значи, че яйцето, което държите, е снесено от свободна кокошка, отглеждана на открито.
Буквите BG означават, че яйцата са от наша птицеферма, а следващите цифри в коя област са снесени и в кой пилчарник.
Подобна е и маркировката на целите заклани агнета. Там първите две цифри показват областта - например 27 - Шумен, вторите две на кланицата, а последната тройка на фермата, в която са отгледани.
Син или зелен печат задължително трябва да притежава агнешкото месо в магазините за хранителни стоки и в месарниците. От надписите по него потребителите лесно могат да разпознаят дали месото е родно производство, или е вносно и от коя държава. Според шефът на отдел "Контрол на храните” в областната дирекция на агенцията по храните в Пловдив д-р Николай Петков у нас да има внос на замразено поне от 20 години агнешко от чужбина.
Водещи
-
Времето през май: От 2 до 33 градуса
В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата
30.04 | 21:00
-
След размяната на реплики между Борисов и Радев: МО призна - има проблем с 1 от системите на F-16
Командирът на ВВС Николай Русев обаче уточни, че това не означава, че самолетът е счупен
30.04 | 20:15
Най-четени
-
Зоните за почасово платено паркиране в София няма да работят на 1 май
На 2 май, 3 май и 5 май 2025 г. зоните за почасово платено паркиране ще работят нормално.
30.04 | 11:15
-
Балабанов: Не се казвам Асен Василев и не съм правил глупав План за възстановяване и устойчивост, заради който се чудим как да наредим бюджета
Балабанов е категоричен, че за да се свърши цялата планирана работа на правителството - трябва...
30.04 | 09:59
-
Кога преминаваме към електронна трудова книжка и какво да правим, ако сме изгубили хартиената
Къде можете да проверите с кои фирми работодатели сте имали сключени трудови договори:
30.04 | 08:45
-
Борисов е разпоредил "ликвидиране" на "Браво Пловдив" от властта в града под тепетата
Това заяви лидерът на ГЕРБ
30.04 | 15:10