Няма ли 72 градуса, не захапвайте кебапчето 11.04 | 09:40
Месото трябва да е нагорещено до поне 72 градуса при свалянето му от скарата
За да бъде определено като изпечено, поне 72 градуса трябва да бъде температурата в средата на кебапчето в момента на свалянето му от скарата. Градусите се мерят със специална вилица-термометър и ако не отговарят на изискването, кебапчето трябва да продължи да се пече. Това обясни д-р Галина Иванова в Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.
Изискването за температурата важи за всички изпечени продукти. В големите търговски вериги на тях ще им бъде поставян идентификационен номер и срок на годност 12 часа, а каквото остане непродадено, трябва да се унищожи.
1689 проверки от началото на годината е направила "хранителната полиция" в Шумен. Съставени са 11 акта за констатирани нарушения и са дадени 114 предписания, съобщава в. "Монитор".
Какво всъщност говори шифърът на яйцето?
Наборът от цифра, две букви и още пет цифри върху черупката или опаковката на яйцата може да изглежда като произволно поставен номер от машина. Този "код" обаче съдържа информация за неговите родители, месторождението му и дори "дома", в който се е появило.
Идентификационният номер на яйцето започва с число от нула до три. И в момента ще видите, че яйцата във вашия хладилник най-често започват с цифрите 2 или 3. При първия случай майката на това яйце е кокошка, която е отглеждана свободно, но на закрито, т.е. "подово". Тройката показва, че снасянето е станало в разширена клетка при гарантирано лично пространство от 750 квадратни сантиметра на птица. Тези, които са чули за първи път майчиното кудкудякане в клетка, ще бъдат с до една трета повече холестерол, до 25% повече наситени мазнини и с две трети по-малко витамин А.
Най-добрият вариант е кодът да започва с 0 или 1. Това значи, че кокошката е щастлива. Нулата е символът на яйце от биологична кокошка, живяла свободно и на открито във ферма с контролирани параметри на хранене с биофураж. Ако първата цифра е едно, това значи, че яйцето, което държите, е снесено от свободна кокошка, отглеждана на открито.
Буквите BG означават, че яйцата са от наша птицеферма, а следващите цифри в коя област са снесени и в кой пилчарник.
Подобна е и маркировката на целите заклани агнета. Там първите две цифри показват областта - например 27 - Шумен, вторите две на кланицата, а последната тройка на фермата, в която са отгледани.
Син или зелен печат задължително трябва да притежава агнешкото месо в магазините за хранителни стоки и в месарниците. От надписите по него потребителите лесно могат да разпознаят дали месото е родно производство, или е вносно и от коя държава. Според шефът на отдел "Контрол на храните” в областната дирекция на агенцията по храните в Пловдив д-р Николай Петков у нас да има внос на замразено поне от 20 години агнешко от чужбина.
Водещи
-
Боряна Калейн е „Спортист на София“ за 2024 година
Сребърната медалистка от Париж оглави всички анкетни листи
02.01 | 18:00
-
Във вейпа, пушен от паднало от блок в Плевен дете, e имало наркотично вещество
Това заяви окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов
02.01 | 17:20
-
ЕРМ Запад: Няма срок за подаване на заявление от клиенти заради прекъснат ток по празниците
Не е вярно твърдението, че срокът за жалбите до компанията заради прекъсване на електричество...
02.01 | 17:00
Най-четени
-
Политолог: Има знаци, че не Бойко Борисов ще вземе първия мандат
ПП няма да останат в опозиция, а Сценарият с радикален нов спасител го играем през 15 години,...
02.01 | 11:00
-
Според личната година: Какво носи на всекиго 2025-а?
Година е орисана от войнствената деветка
02.01 | 11:40
-
Какъв стандарт на живот ще имаме тази година
Васил Велев, Георги Вулджев и Добромир Иванов обсъдиха икономическите тенденции
02.01 | 14:00