Няма риск да останем без газ 25.11 | 19:27

Тръбите ни са пълни със синьо гориво, хранилището също, успокои Теменужка Петкова

От iNews.bg

Сигурността на доставките на руски газ за България не е заплашена. Това обяви преди минути министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с появилата се по-рано днес информация, че от сутринта "Газпром" е спрял доставките на синьо гориво за Украйна, тъй като не е постъпило предварително плащане за заявените количества, както е по договор. Освен това шефът на руския газов гигант уточни, че в украинските хранилища няма достатъчно нагнетен газ за студена зима.

"Няма никакъв риск за газопреносната ни система и сигурността на доставките за България", категорична бе Петкова. Тя уточни, че в Министерството на енергетиката е било проведено заседание, по време на което е станало ясно, че към момента няма основания за промяна в работния режим както на националната, така и на транзитната ни газопреносна система. "Количеството газ и налягането по тръбите е нормално и спрямо договореностите ни с "Газпром", уточни още Петкова.

Енергийният ни министър все пак призна, че през изминалата нощ по мрежата е имало известни колебания в налягането, но те са били в рамките на нормалното. По-рано за този проблем съобщи и премиерът Бойко Борисов. "Надявам е се то да не е заради проблемите в Украйна", каза Петкова. Тя допълни и че в хранилището в Чирен в момента разполага с повече от 450 млн. куб. метра природен газ. Преди няколко дни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов обясни, че България не трябва да се притеснява от газова криза. От една страна в хранилището имаме нагнетено достатъчно синьо гориво, от което в момента не се ползва. Също така при евентуален негативен сценарий с доставките от Русия през Украйна, България ще може да получава газ и по тръбата до Гърция. Информацията днес потвърди и Теменужка Петкова, която поясни, че София има споразумение с Атина за алтернативни доставки на синьо гориво при евентуални проблеми.

Водещи

Най-четени