Няма сняг - няма добра реколта 09.01 | 07:57

Липсата на валежи става рискова за пшеницата и ечемика

От Цанка Донкова

Култури като пшеницата и ечемика са застрашени заради липсата на валежи. Те са с плитка коренова система и не понасят както суша, така и голяма влага. В момента има опасност от изсъхване на повърхностния слой на почвата. Това заяви доцент Ангел Иванов от Аграрния университет в Пловдив, съобщава в. "24 часа".

Ситуацията е притеснителна, според специалиста, но все още не е фатална.

"Народът е казал: Дебел сняг - дебел комат". А снежна покривка, както виждаме, няма. Тя предпазва есенниците от измръзване. Слава Богу, че засега не са ни сполетели големи студове. Напротив, наблюдава се топло за сезона време, което пък крие опасност от засилване на вегетацията. При едно евентуално рязко падане на температурите житото може да измръзне. Прогнозите не сочат силно застудяване в близките две седмици", коментира доц. Иванов.

Ако обаче се повтори ситуацията от 2012 г., когато на 31 януари и 1 февруари живакът в термометъра падна до рекордните минус 27 градуса, то тогава отново ще има измръзнали лозя и овошки.

"Обикновено в средата на февруари има валежи, които се надявам да наваксат изоставането в растежа на есенниците. Ако и тогава не завали, производителите вече имат основания за сериозни притеснения. Всичко зависи от циклоните, които носят валежи. Да се надяваме, че водните запаси ще се запълнят. Нормално е производителите да се тревожат, но искам да ги успокоя, че все още нищо фатално не се е случило. При лозята и овошките нещата са спокойни", заяви Иванов.

За момента в Добруджа все още не се усеща липсата на влага при зърнените култури. Развитието на пшеницата е нормално и дори е започнало вретенето. Това означава, че ако до края на зимата и началото на пролетта метеорологичните условия са добри, ни очакват добиви като през миналата година.

"Необходим поне един снеговалеж - поне 20-30 сантиметра, който да задържи снега върху почвата. Мисля, че през февруари ще има валежи, така че не се притесняваме от сушата", твърди Димитър Донев, дългогодишен агроном.

Някои фермери обаче вече са притеснени. В Пловдивско заради липса на влага и пшеницата и ечемикът вече са пожълтели. Това означава, че и добивите ще паднат чувствително.

В Търновско засега няма опасност за есенните култури заради липсата на сняг и дъжд. Земеделците се надяват на добра реколта, тъй като там условията са нормални за развитието на пшеницата, ечемика и рапицата.

"Снегът, който падна в края на ноември, свърши добра работа и в дълбочина имаме влага в почвата. От друга страна, студовете не са толкова големи и няма опасност житата и рапицата, които са доста едри, да измръзнат", заяви Христо Петров, зърнопроизводителят от Павликени.

Водещи

Най-четени