Няма хора и предприятия без газ 01.01 | 17:48

Русия ще ни осигури колкото синьо гориво ни е необходимо и няма да увеличава цената, каза шефът на „Булгартрансгаз”

От Кристиан Костурков

В момента у нас няма нито един човек или предприятие, които да ползват газ и да са останали без доставки.Те се изпълняват нормално и няма притеснения, че ще се промени. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгартрансгаз” Георги Гегов след съвещание при премиера Бойко Борисов.

Шефът на газопреносната компания увери, че и доставките на синьо гориво от Русия се осъществяват нормално и според заявките ни. Гегов допълни, че от "Булгартрансгаз” са провели редица разговори с "Газпром експорт” и в тях руската компания е уверила българската, че ще достави толкова природен газ, колкото е необходим според потреблението в България.

Той допълни, че в ръководената от него компания вече са постъпили редица заявления от различни фирми, които искат да получават синьо гориво. Сред тях са газоразпределителното дружество "Овергаз мрежи”, което захранва с газ 200 хил. човека и има около 55 хил. клиента. Към момента в "Булгартрансгаз” са постъпили заявления и от други компании като "Драки” ООД от село Микре, "Балкангаз 2000” АД от Ботевград и др. Заявления продължават да постъпват, съобщи още Гегов.

Че у нас няма и няма да има нито един дом или компания, които ще останат без газ заради спрените от снощи доставки от "Газпром” за "Овергаз мрежи”, потвърди и изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен. Той обясни, че компаниите в рамките на държавния холдинг ще направят всичко възможно при всяка ситуация да помогнат и подкрепят всяка една компания в сферата на природния газ. Коен допълни, че "Булгаргаз”, както и НЕК в своята сфера, са обществени доставчици. В този смисъл функциите на тези дружества е да помогнат на всяка една компания, която закъса и да спасяват положението, за да няма клиенти, които да останат без доставки.

Коен допълни още, че "Булгаргаз” не замества газоразпределителното дружество "Овергаз мрежи”, а само е поел доставките на газ за него, тъй като директните му от Русия са спрени. В тази връзка шефът на БЕХ изрази надежда, че частната компания ще бъде коректен партьор на държавната и ще си плаща за получените количества синьо гориво. И допълни, че за всяко денонощие "Овергаз мрежи” ще получава по 1.5 млн. куб. метра газ. Коен съобщи още, че към момента "Булгаргаз” не е получил никакво заплащане за доставените вече количества синьо гориво, но причината е, че договорът между двете дружества е бил подписан вчера, а тогава вече банките не са работили. Въпреки това обаче газът е бил доставен, за да не остават клиенти без доставки. Коен изрази надежда и че в понеделник всички формалности около подписания договор ще бъдат приключени, включително и заплащането.

Цената на руския газ за България няма да се увеличава. Такива уверения е получил Георги Гегов от "Газпром експорт”. Въпреки че според договора между руската компания и "Булгаргаз” цената трябва да бъде увеличена с 10%, ако бъдат поискани допълнителни количества синьо гориво над заявеното предварително, тази клауза няма да бъде задействана, стана ясно от думите на Гегов. Причината е в това, че ръстът в заявените обеми не е по вина на "Булгаргаз”, поясни той. Шефът на "Булгартрансгаз” допълни и че още на 4 януари необходимите на България количества синьо гориво ще бъдат над горната граница, след преминаването на която цената би трябвало да се увеличи. 

Водещи

Най-четени