Нямало спрени еврофондове за земеделие, твърди Найденов 13.09 | 11:50

Просто липсвали желаещи бенефициенти

От Андриян Георгиев

Нямало спрени еврофондове за земеделие за България, по твърденията на земеделския министър Мирослав Найденов. Твърдението му е по повод обвинения на опозиционни сили, че има спрени европейски пари.

Министърът даде старт на кампания по програма "Благотворителност" на Европейския съюз, по която 308 000 социално слаби българи ще получат безплатно 22 млн. кг храни. 

Храните са осигурени чрез обществена поръчка на Държавен фонд "Земеделие" и ще се раздават през пунктовете на Българския червен кръст, посочи изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов. Всеки ще получи по 15 продукта. Те ще се раздават на два транша.

Първият е до 3 октомври, а втория ще започне след тази дата. Сред храните има брашно, захар, олио, боб, леща и други. Те са български храни и са опаковани, изследвани и с гарантирано качество.

Найденов коментира обвиненията на опозицията, като каза, че е започнал новият политически сезон и той, по подобие на театралния, трябвало да има представление.

"Опитват се да направят поредното представление. Няма спрени средства. Проблемът е с това, че има доста средства, или 25%, това е изискване на европейския регламент от целия бюджет на Програмата за развитие на селските райони, отделен за агроекологични мерки, т.е. мерки, свързани с почистване и поддържане на определени пасища и ливади, но там всъщност липсват желаещи бенефициенти", каза Найденов.

По думите на министъра по най-основните мерки, като 121, не само че не се губели средства, а вече били усвоени и новите. Правело се всичко възможно да се популяризират тези мерки, защото това е една алтернатива на безработицата. 

Мирослав Найденов обеща, че нямало да се толерира в големите хранителни вериги да се продават храни с изтекъл срок на годност. Ставало въпрос за тонове и санкциите щели да бъдат големи, защото и ние като европейци сме заслужавали да ядем качествена храна.

Водещи

Най-четени