ОИСР: САЩ да облекчи достъпа до висшето образование 27.06 | 09:54

Страната ще загуби водещата си роля, ако не започне да произвежда специалисти

От iNews.bg

САЩ трябва да даде тласък на иновациите и да облекчи достъпа до висшето образование на своите граждани. По този начин страната ще може да се справи с кризата и да запази позициите си най-жизнената и продуктивна икономика в света.

Това гласи последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Последните анализи на организацията показват, че в последно време страната е загубила инерцията по отношение на иновациите. САЩ е една от водещите страни по отношение на иновациите в производството и е често пъти сочена от страна на Европейската комисия като пример в тази област. Ако забавянето се задържи обаче, скоро САЩ ще изостане от останалите страни, които членуват в ОИСР.

Нещо повече – продуктивността на американската икономика, която все още и много по-висока отколкото в повечето държави по света, намалява непрекъснато от 70-те години насам. По тази причина и и препоръката на организацията е американските компании да заложат на иновациите и доброто образование на хората, което да помогне страната да запази водещите си позиции.

Наблюденията са, че през последните три десетилетия образованието в САЩ запада, при това с най-бързите темпове, отколкото която и да било страна, членуваща в организацията. Така американските компании не могат да намерят кадри, които имат нужните технологични умения и образование.

Нужни са повече специалисти в области като наука, технологии, инженерни науки и математика. А това означава, че трябва да бъде даден по-лесен достъп на американските младежи до университетите в страната.

ОИСР е създадена през 1961 година. В организацията членуват 34 държави, сред които повечето от Стария континент, САЩ, Канада и др.

Водещи

Най-четени