ОТЕ продава "Глобул"? 12.04 | 16:56

Притисната от финансови трудности компанията обмисля продажбата на някое от балканските звена

От Олга Андреева

Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ е на път да продаде едно от дъщерните си дружества на Балканите. Става дума за някое от подразделенията в България (Globul), Албания (AMC) или Румъния (Cosmote), съобщи гръцкият вестник "Навтемборики".

Причината е нуждата от ликвидност за обслужване на дълговете на компанията, както и намаляване на оперативните разходи. Именно постигането на тези цели ще бъде на дневен ред за ръководството на телекома в следващите седмици.

Преди десетина дни в. "Имерисия" писа, че ОТЕ страда от постоянен отлив на абонати – около 30 000 месечно. За да компенсира тези загуби, компанията обмисля продажбата на сателита Hellas Sat, както и една от дъщерните си компании.

Тогава "Имерисия" съобщи, че решението коя точно компания ще бъде продадена ще бъде взето до края на първото полугодие, но изглежда процесите се ускоряват. Самият изпълнителен директор на ОТЕ Михалис Цамас заяви, че продажбата на една от дъщерните компании на Балканите е единственият вариант.

Иначе се очаква още на следващото заседание на УС на ОТЕ да бъде предложено компанията да излезе от бизнеса със сателитни услуги и то още тази година, макар че преди да се пристъпи към продажбата, е задължително правителството да даде разрешението си. Оценките сочат, че продажбата на Hellas Sat може да донесе около 150 милиона евро приходи.

ОТЕ е най-големият доставчик на телекомуникационни услуги в Гърция, а заедно с дъщерните си предприятия, държи водещо място в Югоизточна Европа. След 11 юли 2011 г. Deutsche Telekom участва с 40% в акционерния капитал на ОТЕ, а гръцката държава – с 10%. За компанията работят близо 30 000 души в четири държави.

Водещи

Най-четени