ОЦК "Кърджали" на ръба на фалита* 11.05 | 10:13

Банките - кредитори не харесвали идеята полски инвеститор да ползва предприятието под наем

От Ивелина Георгиева

Ситуацията в ОЦК Кърджали е много тежка и има голяма опасност да се стигне до несъстоятелност.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, преди да открие конференция за инвестициите в столичния хотел "Шератон".

Самият Добре коментира обаче, че се надява да не се стигне до фалит и каза, че е оптимист. На този етап полски инвеститор предлага да ползва компанията под наем, но без да плаща главници или лихви за една година от кредитите на предприятието. Банките-кредитори обаче не са съгласни на този вариант.

Министърът допълни, че има и други опции, по които работи Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и се надява до седмица да има положително развитие по въпроса.

Най-късно в понеделник (14 май) пък ще стане ясно името на новия заместник-министър, който ще замести Валентин Николов. Той изненадващо беше освободен от поста и назначен за директор на АЕЦ "Козлодуй".

Правителството в никакъв случай не се е отказало да търси по-добри условия за новия договор, който ще се подпише в края на годината за доставки на газ, увери още Добрев.

Същевременно от КНСБ съобщават, че под нова форма продължават протестите на работниците и служителите от "ОЦК” АД гр. Кърджали.

На палатков лагер до паметника на Васил Левски в града, днес (11 май) , от 9.00 ч. до 18.00 ч., се събира подписка в подкрепа на исканията на протестиращите металоработници.

Към справедливите им искания се присъединяват работниците и служителите от всички предприятия, които масово се подписват, за да го има ОЦК. Широка е подкрепата и на цялата общественост в града.

_________________________________

*Информацията е актуализирана към 10.40 часа.

Водещи

Най-четени