Обама обеща да помогне на Европа с дълговата криза 19.05 | 20:28

Американският президент залага повече на Франция и Италия, отколкото на Германия

От Ивайло Ачев

Ангажимент да работи с Европа за създаване на общ пакт, който да балансира икономическия растеж и намаляването на дефицита, пое американският президент Барак Обама по време на срещата на Г-8 в Кемп Дейвид, предаде Reuters.

Обама обаче възприе позиция, която е по-близка до тази на френския президент Франсоа Оланд и на италианския премиер Марио Монти, които искат да се акцнетира повече на растежа и да не се задълбава твърде много във финансовата дисциплина. Това поставя под напрежение германския канцлер Ангела Меркел, която залага изключително много на финансовата дисциплина.

Изглежда обаче напоследък Меркел смекчава позицията си, тъй като най-големият германски индустриален профсъюз IG Metall договори увеличение на заплатите на членовете си от 4,3% - два пъти над нивото на германската инфлация.

В подкрепа на Обама британският премиер Дейвид Камерън коментира, че е нужно да се предприемат бързи мерки по отношение на кризата в еврозоната. Централна тема на обсъждането беше как да се стабилизират Гърция и Испания.

От своя страна президент на ЕС Херман Ван Ромпуй и френският президент Франсоа Оланд демонстрираха, че ЕС ще защити банковия сектор при всякакви обстоятелства. Оланд предложи да се отпуснат европейски средства за испанския банков сектор, за да се пресече навреме разпространение на кризата.

Водещи

Най-четени