Обвинението: На 19 и 20 юни няма изнасяни чували с пари от КТБ 13.07 | 17:50

До тази констатация се стигнало след проверка на сигнала на БНБ

От iNews.bg

Няма изнасяни чували с пари от Корпоративна търговска банка (КТБ) на 19 и 20 юни, както се твърди в сигнала на Българската народна банка (БНБ) до прокуратурата. Според обвинението е почти сигурно, че има подправени счетоводни документи и съмнителни счетоводни операции, чрез които в последните 3 години тези милиони са напуснали финансовата институция, пише "24 часа".

Според източници, участвали в проверката, БНБ е подала подвеждащ и непроверен факт за изчезналите чували с евра и левове, за да отклони вниманието от бездействието на надзора на Централната банка.

Банков надзор ще трябва да даде обяснения как е проверила състоянието на КТБ, за да купи преди два месеца банка "Креди Агрикол". Първи обвиняем за престъпление по служба преди седмица стана точно подуправителят на БНБ и ръководител на банков надзор Цветан Гунев.  

Днес стана ясно, че обвинението за изнасяне на милиони с чували от финансовата институция е паднало. В последните 24 часа Софийската градска прокуратура е изменила обвинението, като го е преквалифицирала. 

Четирима са задържаните по случая с източването на 205 млн. лева от банката. Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са уличени в присвояване на пари в периода 2011 г. – 19 юни 2014 г. Главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова са обвинени, че са заличавали следите им.

Припомняме, че Бисер Лазаров е основен свидетел на обвинението. Друг ключов свидетел е Теодора Танева, която е изпълнителен директор на една от фирмите, свързани с КТБ

Водещи

Най-четени