Обещанията на политиците са неизпълними - няма пари, смята проф. Даниела Бобева 26.03 | 11:20

Икономическият растеж за следващата година за България няма как да е същият или по-висок

От iNews

Икономическият растеж за следващата година за България няма как да е същият или по-висок, в това са категорични в прогнозите си всички агенции. В най-лошия случай прогнозата за икономиката ни е за ръст от 0,4, в най-добрия - 0,6. Т.е. в сравнение с 3,9, а според ревизиите, които ще се направят, вероятно тази година ще стигнем и 4 и нещо, ние очакваме много по-малък растеж. А когато имаш много малък растеж, възможностите да бъдеш щедър се ограничават.

Това коментира тази неделя пред Би Ти Ви проф. Даниела Бобева преподавател по финанси и бивш служебен вицепремиер. Това, което говорят политиците сега и това, което настина може да се направи, е доста различно, е заключението на проф. Бобева. И предупреди, че опитът да се раздава толкова е много рисков.

Никой не казва лошите новини преди избори, но българският избирател има нужда от ясни отговори, добави Бобева. Напомни и че нарастват парите, с които обслужваме задълженията си. В момента дългът на България е около 26,8 млрд. лв.

Затова служебната финансова министърка е била права да предупреди, че ако се продъжи с фискална щедрост, ще има проблем. Но не го направи по правилния начин, смята проф Бобева - един министър не може да коментира курса, борда, защото пазарите реагират бързо на такива послания.

Запазване на данъците е добрата новина, няма да се намери мнозинство да се вдигат ставките, коментира тя.

Много важно е да сме внимателни с дефицита, в момента покриваме Маастрихтския критерий с под 2,9%. И ако всички политици в парламента кажат 2,9, всичко ще е наред. Ако обаче тръгнем и след изборите да говорим като предизборно, неща ще се влошат. Стряскащата външна среда да поддържа дисциплината у нас, надява се бившата икономическа вицепремиерка.

На-страшното по света е, че всички олевяха. Президентът на най-либералната икономика в света прави закон, с който да се борела инфлацията, най-либералните икономисти олевяха, бизнесът също - не иска свободен пазар, а субсидии, тавани на цени, контрол на търговски отстъпки. Това е шокиращо за моето поколение икономисти, коментира проф. Бобева, която като министър на търговията в служебния кабинет на Стефан Софиянски либерализира цените.

Във всички програми на партиите с шанс да влязат в парламента има 2 общи приоритета - подкрепа на малките и средните предприятия и намаляване на тежестта на бизнеса, но по конкретиката в малко от тях има заложени стъпки, анализира още финансистът на базата на 8 от прочетените от нея програми.

Водещи

Най-четени