Обещано: Токът няма да поскъпва до 1 юли 10.06 | 08:45

Няма политическо решение за рестартиране на проекта за „Белене”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев

От Гергана Златкова

"Основният приоритет на правителството в сферата на енергетиката е запазване цената на тока. До 1 юли тя със сигурност няма да се увеличи."

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на bTV.

"България се ползва като транзитна държава на енергия, без самата тя да печели от това. Така енергетиката ни де факто не работи, загубили сме 1 милиард и половина само за година, защото не сме конкурентоспособни.

Ако можем да изнасяме електроенергия, то това ще бъде от голяма полза за всички, а и цените за потребление ще паднат”, увери той.

Според Стойнев новият състав на ДКЕВР трябва да се занимае с таксата по износа. Договорите с производителите на електроенергия трябва да се преразгледат. Цените са прекалено високи и всички производители да седнем на маса и да се преговаря.

"Най-важно е да се задържи цената на тока към момента, увеличение е немислимо, българският народ не може да го понесе. След това ще работим за намаляване на цената, някой се е възползвал, цените са завишени, което е недопустимо”, увери той.

Няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене". На този етап проектът няма развитие.

Народното събрание взе решение проектът да бъде замразен. Има чуждестранни инвеститори, но към момента няма политическо решение за рестартиране на проекта. Всичко по този въпрос ще се реши в съда.

Относно широко разисквания въпрос за тютюнопушенето на обществени места министърът заяви, че е за провеждане на референдум.

"Процедурата относно пушенето трябва да се опрости и всеки собственик да решава сам дали да се пуши. Може да се направи референдум за пушенето заедно с този за Европейски парламент. Така няма да струва много пари, а ще видим реалното мнение на българския народ”, заяви той.

Водещи

Най-четени