Обжалваме лихвата по делото за АЕЦ „Белене” 13.09 | 13:24

В решението на арбитража има техническа грешка, която ще ни струва пари, обясни Теменужка Петкова

От iNews.bg

Българската страна ще иска преразглеждане на размера на лихвите, определени от Международния арбитражен съд в Женева по делото на "Атомстройекспорт" срещу Националната електрическа компания (НЕК). Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

"Ние имаме претенции по отношение на лихвата, която е начислена от Международния арбитражен съд, тъй като се е получила, според нас, техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихва, т.е. получила се е сложна лихва - нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено. Затова ние искаме прецизиране на тази сума и оттук нататък ще уточняваме и размера на финалното плащане. При всички случаи мисля, че ще има намаление на това задължение, с оглед на нашите мотиви за определяне размера на лихвата", каза министър Петкова.

Министърът обясни, че искането на българската страна касае прецизиране на лихвите след 2 юли тази година. "Ние изразяваме мнение, че размера на лихвите не е определен според националното законодателство на страната ни", допълни тя.

Става въпрос общо за сумата от 82 млн.евро. Припомняме, че присъдената сума по делото е на стойност 550 млн. 841 хил. евро. "Чистата сума, която България трябва да плати по Арбитражното дело за АЕЦ "Белене" е 550 милиона 841 хиляди евро", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред комисията по енергетика в Народното събрание на 23 юни тази година. Ежедневната лихва, която страната ни трябва да плаща е на стойност 167 хил.евро.

"Ние нямаме претенции, ние изразяваме мнение, че размера на лихвата не е определен според националното законодателство", уточни днес министърът на енергетиката по повод настоящото решение за искане за преразглеждане на лихвата. Тя припомни, че българската страна обсъжда всички възможности как НЕК да изплати сумата на руската страна, според решението на арбитража. Теменужка Петкова припомни, че вече е проведена първата работна среща с представители на руската страна, на която детайлно е разгледано решението на арбитражния съд.

Досега руската страна говори за сумата от 620 млн. евро.

В коментар за инспекцията на оборудването за АЕЦ "Белене", изготвено от руската страна, министърът на енергетиката бе категорична, че такава ще бъде направена.

През 2012 г. българските експерти са извършили 7 инспекции по изготвянето на оборудването, но след това от "Атомстройекспорт" са продължили с изработката му и втори реактор е готов на 90 процента според арбитража, но ние няма как да знаем, че е готов". Затова по думите на министър Петкова "трябва да се отиде и да се види на място".

Източник: 3e-news.net

Водещи

Най-четени