Обилните дъждове намаляват качеството на пшеницата 06.07 | 17:40

Очаква се цената на реколтата да е в рамките на 280 лева за тон

От Мина Стойчева

Качеството на пшеницата е по-ниско заради обилните дъждове и лошите климатични условия през изминалия месец. Това смята експертът от Института за агростратегии и иновации Христо Цветанов. Според него най-засегнати са районите между Свищов и Велико Търново, както и за тези между Полски Тръмбеш и Павликени, информира агенция "Фокус".

"Надяваме се, по-късните пшеници да покажат по-добри показатели. Предполагам, че в момента масово вървят над 500 кг., различните стопани, в зависимост от това какви технологии са използвали и какви хранения са правили през вегетацията, вадят различни добиви”, коментира специалистът.

По думите на Цветанов в момента тече събирането на останалия ечемик и на пшеницата. За качеството на слънчогледа и царевицата все още не може да се говори. Експертът потвърди, че лошите климатични условия са рефлектирали върху производителите и са увеличили техните разходи.

"Машините не успяват да работят в оптималния си режим. Жътвата се провежда с 3 до 4 км./ч и разходът е по-голям – обичайно, ако разходът е бил от 1,300л. до 1,800л., сега сме между 2 – 2,5л. разход на декар, което осреднено е минимум 5 лева на декар разход само за гориво. Отделно може да сложим и разходите за извозване на продукцията, машините, които работят вътре в складовете и т.н”, разяснява Христо Цветанов.

 

По думите на експерта за 2014 г. са прогнозирани добри реколти в цял свят, като за България се предвижда цена от 280 лв. за тон. "Ако някой има пшеница с добри хлебопекарни качества, определено трябва да я пази, защото не е ясно колко дъжд ще вали, или климатичните изменения какви ще бъдат. В момента нито един анализатор не може да посочи причина да се повиши цената”, подчертава Христо Цветанов. 

Водещи

Най-четени