Обитателите на два столични блока ще плащат по-малко за отопление 24.04 | 13:16

Стартира проектът "Енергийно обновяване на българските домове"

От Георги Георгиев

Обитателите на два столични блока ще плащат по-ниски сметки за отопление през следващата зима благодарение на стартиралия проект "Енергийно обновяване на българските домове". По него първите две сгради - блок №10 на ул. "Чарлз Дарвин" №3 в район "Изгрев" и блок 17 в район "Илинден", жк "Захарна фабрика", ще бъдат цялостно обновени през следващите месеци.

Дейностите включват топлинно изолиране на външните стени на сградите, като съществуващата дограма с лоши топлотехнически характеристики ще бъде подменена с нова с рамка от PVC и стъклопакет с високо термично съпротивление.

Ще бъде направено топлинно изолиране на покрив, под и на тръбна мрежа за горещо водоснабдяване. Предвижда се и подмяна на сградна инсталация за горещо водоснабдяване.

Срокът за изпълнение и на двете сгради е 120 дни. Общата стойност на договора за СМР е над 250 хиляди лева.

Изпълнението на проект "Енергийно обновяване на българските домове" се финансира с общо 50,1 млн. лв. чрез Оперативна програма "Регионално развитие" 2007–2013 г.

До приключването му в края на 2015 г. се предвижда да бъдат обновени общо 180 многофамилни жилищни сгради.

Министерството на регионалното развитие публикува обществена поръчка за избор на изпълнители на строително-монтажните работи по останалите сгради в изпълнение на проекта.

Процедурата се провежда по седем обособени позиции – за шестте района за планиране и за град София. Срокът за подаване на оферти е гр. София, ул. "Св. Св. Кирил и Методий” 17-19 05.06.2014 година.

Прогнозната стойност на поръчката е 46 622 805 лв. без ДДС.

Документацията за нея може да бъде намерена на интернет страницата на МРР в раздел Профил на купувача.

Водещи

Най-четени