Облекчиха условията по насърчителни мерки за повишаване на заетостта 21.03 | 13:23

Промените са окончателни

От Ивайло Ачев

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, свързани с изискванията към работодателите при ползване на насърчителните мерки за разкриване на работни места, съобщават от Министерския съвет.

С новите текстове се облекчава редът, по който работодателят доказва, че отговаря на условията за кандидатстване и ползване на насърчителните мерки за разкриване на работни места. Вместо документ за средносписъчната численост на персонала в предприятието за последните шест месеца, работодателят ще представя писмена декларация, че през последните три месеца не е освобождавал работници и служители, наети на работните места за същите длъжности, за които кандидатства или на които вече е наел безработни.

Разширява се кръгът от работодатели, които могат да ползват насърчителната мярката за разкриване на "зелено работно място”, като се добавят тези от сектор "Култура, спорт и развлечения”, но само за дейността на ботанически и зоологически градини, природни паркове и резервати.

Облекчава се процедурата за поддържане на регистрацията на безработните лица в дирекциите "Бюро по труда”. Предоставя се възможност на безработните лицата да потвърждават статуса си и да поддържат регистрацията си не само на място в дирекциите "Бюро по труда” при среща с трудов посредник, но и с декларация по образец, изпратена по реда на Закона за електронния документ и електронния подпис при спазване на срока за уведомяване.

Очакваните резултати от прилагането на измененията и допълненията в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта са либерализиране на процедурите за работодателите при ползване на различните насърчителни мерки за разкриване на работни места и субсидирана заетост, подобряване на услугите за регистрираните безработни лица, повишаване ефективността на изразходваните бюджетни средства, предоставяни на работодателите при ползване на насърчителните мерки.

Водещи