Обменните бюра в Слънчев бряг - на ръба на закона 11.07 | 13:59

Данъчни са проверили 10 от най-оборотните пунктове за обмяна на валута

От Ралица Стоянова

Масирани проверки на обменни бюра в курорта "Слънчев бряг" извършиха екипи от Националната агенция за приходите (НАП) в Бургас. 

Десет от най-оборотните пункта за обмяна на валута, собственост на две фирми, бяха подложени на 6-дневно непрекъснато наблюдение. 

За някои от проверените бюра, от туристи са се получили сигнали на тел.112 за подвеждаща и заблуждаваща информация. На една от фирмите, която държи 7 обменни бюра, ще бъде извършена и ревизия, уточниха от НАП Бургас.

Това са места за обмяна на валута с високи обороти, където същевременно се извършват сделки на границата на допустимата от закона 20-процентна разлика от курса за деня на БНБ, информира Христо Узунов, говорител на данъчната агенция в Бургас, цитиран от БТА.

Данъчните проверяваха отчетността на извършваните сделки, спазват ли се изискванията на наредбата относно подписването на бордерата и спазването на разликата от 20 на сто при извършването на валутната обмяна.

Обменните бюра нямат право да рекламират сделки, различни от тези с валутата в наличност. Във всяко обменно бюро трябва на видимо място да бъде поставено и информационно табло, припомнят от НАП Бургас. На обменно бюро в Несебър ще бъде съставен акт именно за липса на подобно табло вътре в помещението, където се извършват валутните сделки. 

Водещи

Най-четени