Обмислят варианти за нови такси за ползване на тротоарите от софийските заведения 03.06 | 07:39

Повишаването на събираемостта на таксите е един от вариантите за промяна на сегашното статукво

От Ивайло Ачев

Повишаване на събираемостта на таксите за използване на общински площи за нуждите на ресторантьорите може да има, стана ясно след вчерашната среща (02.06.11) между столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на БТПП Цветан Симеонов. Срещата беше с Браншовата асоциация на ресторантьорите в София и на нея се дискутира темата за нови приемливи тарифи за използване на тротоарните площи от заведенията в столицата.

По време на срещата беше прието, че в условията на криза намирането на общия интерес между бизнеса и ръководството на Столична община може да има като резултат повишаване на събираемостта на таксите за използване на общински площи за нуждите на ресторантьорите.

По разпореждане на Фандъкова беше сформирана работна група под ръководството заместник-кмета Ирина Савина, която в срок от 10 дни да предложи на ръководството на общината варианти за новите приемливи цени.

В условията на намалени обороти търговците до момента отказват да вадят маси на тротоара, за да остане печалба и за тях.

Според Йорданка Фандъкова опитът за подобряването на събираемостта в резултат на сключване на споразумение с бранша на ресторантьорите за таксите за авторско право за ползването на музика може да бъде пренесен и по отношение на таксите за тротоарните площи от заведенията в София.

Водещи

Най-четени