Обсъдиха проект на Програмата за развитие на селските райони 20.11 | 19:23

Бюджетът на програмата е над 2,3 млрд. евро

От Мая Александрова

Депутатите от парламентарната Комисия по земеделието и храните обсъдиха работен актуален проект на Програмата за развитие на селските райони - 2014-2020 г.

Общите цели са свързани с повишаване конкурентоспособността на стопанствата, с устойчиво управление на екосистемите и с ефективно използване на ресурсите в отрасъла, както и с разнообразяване на източниците на заетост, повишаване на доходите, намаляване на бедността и подобряване на социално-икономическата среда в селските райони, предаде БТА.

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков посочи, че бюджетът на програмата е над 2,3 млрд. евро. Акцентът пада върху стимулиране на конкурентоспособността в малките и средните стопанства, които са гръбнакът на българското земеделие. Те обаче са на ръба на оцеляването, посочи министърът.

"По отношение на повишеното търсене в Европа на качествени продукти с ясен произход ще насочим усилията си в развитието на сектори като биологичното растениевъдство и пчеларството", добави Греков.
Зам.-министърът Явор Гечев отбеляза, че фокусът не бива да пада единствено върху физическото харчене на средства.

Предвидени са гарантирани бюджети и допълнителни инвестиции за иновации във всяка сфера от селското стопанство.

"Възможност за финансиране по представената програма за развитие в сектора на земеделието се допуска за традиционните български сортове като генофонд и агроекологията", уточни Гечев.

Водещи

Най-четени