Обсъждат идея за сливането на НАП и Агенция "Митници" 05.06 | 16:46

Ако работата по обединяването започне сега, необходимите законодателни промени ще са готови през есента

От Мина Стойчева

Идеята за сливането на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" беше обсъдена от депутатите днес. Предложението дойде от партията на Движението за права и свободи, а финансовият министър Петър Чобанов изрази подкрепа за евентуално обединяване на институциите. "Мисля, че идеята за обединяване на НАП и на Агенцията "Митници" има много голям смисъл с оглед на подобряването координацията между двете институции", каза той.

По думите на Чобанов това не може да стане веднага, а трябва да се извърши поетапно, предаде БТА. Първата стъпка е подобряването на координацията между ръководните органи на организациите. След това е необходимо да се създаде един общ междинен орган. Едва на последния етап ще се извърши реално обединяване на структурите.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев припомни, че идеята не е нещо ново и е била представена още през 2001 г. Тогава Световната банка е изготвила такъв модел на Националната агенция за приходите, в който е било планирано обединението на двете институции. "Тогава обаче бе взето решение, че все още няма готовност за такова мегазвено, и бяха обединени само данъчната администрация и звеното на НОИ, което събира осигуровките", коментира той.

Според Цонев необходимите за извършване на сливането промени в нормативните актове могат да бъдат готови до есента, в случай че работата по тях започне в най-скоро време. Той допълни, че предприемането на подобна промяна би била в полза и за структурите, като ще позволи обмен на кадри и информация между тях. По неговите думи така ще се постигне и по-висока събираемост на данъците от Агенция "Митници". 

Водещи

Най-четени