Обсъждат качествата на традиционната лютеница 10.05 | 07:24
Оцветители, консерванти и пюре от тиква често са основни съставки в продукта
Въвеждането на минимални качествени изисквания за запазване традиционния вкус на лютеницата ще обсъждат директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов и представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
За въвеждането на стандарт за лютеницата, както и други продукти от консервната промишленост за първи път заговори директорът на Института по консервна промишленост в Пловдив към Селскостопанска академия Павлина Параскова.
Още в средата на миналата година тя заяви в интервю за Агенция "Фокус", че лютеницата, която консумира българският потребител, е с неизвестно качество, още повече че повечето консервни предприятия ползват вносни суровини заради по-ниските цени.
Дискусията за въвеждането на стандарт за лютеницата беше подновена в средата на април 2011 г., след като беше представен стандартът за хляба.
Мотивите на БАБХ са, че лютеницата е традиционен продукт, консумиран от всяко българско семейство.
От агенцията пък подчертаха, че инициативата този път идва от самите производители, които искат да се разграничат от продуктите с оцветители, консерванти, доматено пюре и пюре от тиква.
Стандартът ще бъде изготвен от консервните фабрики, със съдействието на експерти от БАБХ.
Водещи
-
Хелоуинските „огнени топки“ са по-опасни, отколкото си мислехме
Според учените те биха могли да се сблъскат със Земята през 30-те години на този век
01.11 | 12:20
-
Красимир Вълчев: Всеки от нас може да бъде поне мъничко будител
Почит към учителите и творците, създаващи бъдещето на България
01.11 | 12:00
Най-четени
-
Отбелязваме Деня на народните будители
За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив
01.11 | 09:00
-
Днес е последната за годината задушница - Архангеловата
Вижте какво се прави, а какво е забранено
01.11 | 09:15
-
Ноември започва със сиромашко лято
Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°
01.11 | 09:30