Обсъждат качествата на традиционната лютеница 10.05 | 07:24

Оцветители, консерванти и пюре от тиква често са основни съставки в продукта

От Миглена Ивановa

Въвеждането на минимални качествени изисквания за запазване традиционния вкус на лютеницата ще обсъждат директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов и представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

За въвеждането на стандарт за лютеницата, както и други продукти от консервната промишленост за първи път заговори директорът на Института по консервна промишленост в Пловдив към Селскостопанска академия Павлина Параскова.

Още в средата на миналата година тя заяви в интервю за Агенция "Фокус", че лютеницата, която консумира българският потребител, е с неизвестно качество, още повече че повечето консервни предприятия ползват вносни суровини заради по-ниските цени.

Дискусията за въвеждането на стандарт за лютеницата беше подновена в средата на април 2011 г., след като беше представен стандартът за хляба.

Мотивите на БАБХ са, че лютеницата е традиционен продукт, консумиран от всяко българско семейство.

От агенцията пък подчертаха, че инициативата този път идва от самите производители, които искат да се разграничат от продуктите с оцветители, консерванти, доматено пюре и пюре от тиква.

Стандартът ще бъде изготвен от консервните фабрики, със съдействието на експерти от БАБХ.

Водещи

Най-четени