Обучават и намират работа на 30 000 безработни 02.01 | 16:26

Те ще получат квалификация по националната програма за 2018 г.

От iNews.bg

Около 30 000 безработни ще бъдат включени в програми за обучение и намиране на работа. Това е заложено в Националния план за действие по заетостта за 2018 г., съобщиха от социалното министерство.

И тази година бюджетът за субсидирана заетост, предвиден от държавата, остава 73 милиона лева. Със средствата приоритетно подкрепа за намиране на работа ще получават младежите до 29-годишна възраст, трайно безработните, хората с увреждания, безработните над 50-годишна възраст и тези, които нямат образование и квалификация.

През 2018 г. ще стартира и нова програма, по която ще бъдат назначени организатори, които ще контролират дейността на дълготрайно безработните, които полагат 14 дни общественополезен труд, за да получават социални помощи.

"Той ще може да планира тази работа, да контролира дейността. Това ще бъде условие, за да се реализира успешно тази дейност, която и сега се осъществява в общините. Има затруднения понякога, защото в едно кметство няма достатъчно персонал, който да обърне внимание на тези хора, да ги организира", обяснява Елка Димитрова, директор "Политика на пазара на труда и трудова мобилност" в социалното министерство.

Водещи

Най-четени