Обществените поръчки вече по общ модел в ЕС 28.01 | 19:32

Предвижда се да има и единен одит, обяви евродепутатът Андрей Новаков

От iNews.bg

До 2020г. евросредствата ще подкрепят над 9,000 компании в страната и ще помогнат в старта на други 400. С европари ще създадем около 300 научни кадри и ще подкрепим до 30 компании с иновативни продукти. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на европейска конференция за бъдещето на кохезионната политика в ЕС, която се проведе в Прага. На събитието присъстват представители на министерства от Чехия, Полша, Словения, Унгария, Румъния, Хърватска, както и представители на Европейската комисия.

  Според Новаков, бъдещето на еврофондовете в ЕС ще е свързано със значително опростяване на процесите по кандидатстване, управление и отчитане на проекти. Вероятно ще има общ европейски модел за обществени поръчки и единен одит.

"В ЕС трябва да окрупним твърде многото инструменти за европейско финансиране, защото това обърква бенефициентите. Това ще помогне и за концентрирането на повече ресурс в по-малко на брой, но по-важни приоритети за ЕС”, заяви евродепутатът.

Новаков допълни, че ЕС трябва да има позитивни и негативни приоритети – не само какво искаме да финансираме, но и какво трябва да спрем да финансираме на ниво ЕС. "С по-малко инвестиции трябва да се гарантира повече възвръщаемост. Все по-голям дял в еврофондовете ще имат инструментите за финансов инженеринг - не грантове, а заеми, гаранции, собствен капитал и др.”, заключи евродепутатът.

Водещи

Най-четени