Община Чипровци усвоява над 8,5 млн. лв. по ОП "Развитие на селските райони" 03.09 | 10:53

Спортен комплекс, улици, паркове и туристическа атракция са част от проектите

От Елица Елефтерова

Община Чипровци изпълнява проекти с европейско финансиране за над 8,5 млн. лева през настоящия строителен сезон. Това съобщи кметът на града Анатолий Първанов, цитиран от БТА.

В Чипровци се изгражда нов стадион и плувен басейн. Строителството е по проект на общината, финансиран с 5,5 милиона лева от Оперативна програма "Развитие на селските райони". Спортният комплекс ще има игрища за футбол, баскетбол, волейбол, тенискорт и плувен  басейн. Предвидени са също трибуни и съблекални.

Централните улици в Чипровци и селата Железна и Мартиново също се реновират с  проект, финансиран с 1,5 милиона лева от същата  програма. Ремонтите включват преасфалтиране, нови тротоарни настилки и монтиране на улично осветление.

В Чипровци се изгражда и улица на занаятите, която ще включва няколко къщи - работилници. Програмата също е по проект, финансиран от същата програма.

Във всяка от тях ще се показват на туристите традиционния чипровски занаяти от миналото - изработка на златарски изделия, тъкане на чипровски килими, направа на чипровски кори за баница - обги, приготвяне на традиционни чипровски сладка и гозби и други.

Ландшафтен парк "Широка планина" се обособява в момента в  Стара планина над село Превала. По проект на общината,  финансиран с 300 000 лева от европейските фондове, се трасират екопътеки и се монтират пейки, заслони, мостове по тях.

В  местността "Мантесина ливада" в Стара планина над Чипровци се  изгражда атракционен парк за туристи с увеселителни съоръжения, алеи за разходка, паркинг, спортни игрища и т.н. пак с  европейски средства се ремонтират детската градина в Чипровци и читалището в село Железна, уточни Първанов.

Водещи

Най-четени