Общини дължат на строителни фирми 180 млн. лева 12.10 | 12:14

Строителството бележи 7% спад за полугодието

От Ралица Стоянова

Задълженията на общините към строителния бизнес надхвърлиха 180 млн. лева, съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов в Добрич, цитиран от БТА.

По думите му фирми в бранша вече са завели съдебни искове и има общини с блокирани сметки. Възможност общините да изчистят задълженията си е да изтеглят кредити. Държавата няма дългове към бранша и плаща текущите си сметки.

Около 90 на сто от обема на строителните работи е в изпълнение на обществени поръчки почти изцяло по европейски проекти. Проблем е, че общини допускат в организираните тръжни процедури дискриминационни или насочващи изисквания, които след приключването на проекти могат да доведат до финансови корекции и от това да загуби и местната власт, и строителната фирма-изпълнител, коментира председателят на камарата.

Глосов допълни, че през следващата година се очаква строителният сектор да бъде най-много ангажиран с обновяването на водния цикъл в общини и с други проекти с подкрепата на оперативната програма "Околна среда".

Строителството бележи спад 7 на сто за полугодието спрямо същия период на миналата година. В националния строителен регистър са вписани 4200 фирми при 6000 преди пет години. Сто от действащите сега строителни дружества са чуждестранни.

В Добрич беше открит нов бизнесофис на областното представителство на камарата.

Водещи

Най-четени