Общини могат да получат 100 млн. лв. заем заради блокирани пари в КТБ 03.09 | 09:57

Кметовете са поискали тези средства от финансовото министерство

От iNews.bg

Заем от общо 100 млн. лв. могат да получат общини у нас заради блокирани средства в Корпоративна търговска банка (КТБ). Преди време кметовете са поискали от финансовото министерство отпускането на тези средства, съобщава в-к "Стандарт". 

"Толкова са парите на общини с блокирани сметки в КТБ. В момента се водят разговори с ведомството на Румен Порожанов", обяснява кметът на Сливен Кольо Милев. В преговорите с финансовото министерство са се включили и представители на Националното сдружение на общините у нас.

Идеята е да се покрият неотложни разходи в следващите два месеца в общини, които не могат да ползват пари от сметки в затворената банка. Това обясни Гинка Чавдарова, която е изпълнителен директор на сдружението на общините.

Идеята е средствата от заема да бъдат насочени към покриването на неотложни нужди на общините. Все още обаче не е сигурно колко точно пари ще бъдат отпуснати от финансовото министерство. В момента служебният министър Румен Порожанов разглежда заявките на общините. 

По думите на кмета на Кольо Милев град Сливен има блокирани общо 12,5 млн. лв. в КТБ, като 10 млн. от тях са на училища и детски градини, а останалите – на самата община.

"В момента се уточнява законовата форма за отпускане на безлихвения заемът - дали трябва да има решение на общинския съвет и да се свиква извънредна сесия", разясни Милев.

Кметът на Сливен допълни още, че в поставената под специален надзор финансова институция има и депозити на общини. Той обаче не се ангажира да посочи кои са точно те.

Водещи

Най-четени