Общините ще могат да възстановяват ДДС от водните проекти 07.05 | 12:50

Промени в законодателството ще отпуши финансирането по ОП „Околна среда“

От iNews.bg

Заради преустановяването на финансирането по Оперативна програма "Околна среда", депутатите гласуваха промени в Закона за ДДС, който днес мина на първо четене.

Очаква се приемането му и влизането в сила това да отпуши финансирането от Европа. Предвид тежките административни процедури обаче финансирането ще е е реалност едва към октомври-ноември. 

 

Измененията предлагат въвеждане на преходен режим, с който на общините като собственици на ВиК-инфраструктура, изградена със средства по оперативната програма, се предоставя възможност да упражнят право на данъчен кредит за начислен ДДС по получени след 1 януари 2007 г. доставки.

Промените се налагат заради преустановено финансиране по ОП "Околна среда 2007-2013" на направени от общините разходи за данък върху добавената стойност в  изпълнение на водни проекти по програмата. Това се посочва в позицията на вносителите на законопроекта Менда Стоянова и Диана Йорданова от ГЕРБ.

Страната ни е била уведомена за спирането на финансиране по "Околна среда" от Европейската комисия. Според институцията от началото на програмата направените от общините разходи за ДДС по водните проекти са недопустими за финансиране със средства на европейските Структурни фондове и Кохезионния фонд. Причината за това е, че при завършването на ВиК-инфраструктурата и стартирането на доставка на вода на населението се генерират приходи, облагаеми с ДДС.

Законодателните промени предвиждат данъкът да се възстановява на общините чрез директен превод по банкова сметка, посочена от Министерството на околната среда и водите, до размера на подлежащите на връщане от общините средства. По този начин въпросният налог ще бъде възстановяван на общините независимо от това дали те имат други непогасени задължения към Националната агенция за приходите (НАП). Това ще струва на държавния бюджет 150 млн. лв.

 

 

Водещи

Най-четени