Общините ще слагат таван за таксиметровите услуги 16.11 | 17:36

Също така местните власти ще дават разрешенията за автобусните превози, но на базата на единни критерии

От Елена Коцева

Общинските съвети ще определят максимални цени за таксиметровите тарифи за километър.

Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, приети от парламента на първо четене.

Измененията предвиждат републиканската транспортна схема да включва автобусни линии с крайни и междинни спирки само в градове с население над 30 000 души. Схемата ще се разработва от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ще се утвърждава от транспортния министър. Превозите за линиите по утвърдената републиканска транспортна схема ще се възлагат с конкурс от министъра.

Също така промени се правят в ограниченията за избор на водач - предлага се специализирани и случайни превози на деца или ученици да се извършват от водачи на възраст не по-малка от 25 години и не по-голяма от 60 години.

Специализирани и случайни превози на деца ще се извършват с автобуси, на които от датата на първата регистрация не са изтекли повече от 10 години.

При специализирани превози и превози за собствена сметка на деца възложителят на превоза, съответно организаторът му, трябва да предприемат мерки за осигуряване на безопасното им качване и слизане от превозното средство.

 

Малко по-късно министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков посочи, че преди второто четене в законопроекта ще се върне текстът, според който общините избират и дават разрешения на автобусните превозвачи по републиканската пътна мрежа.

Така общините ще дават разрешения за автомобилните превозвачи, но на базата на критерии, които са единни за всички общини и според европейските регламенти.

Новост в закона ще бъде общините да определят превозвачите, но не чрез конкурси, а по правилата за обществени поръчки.

 

Водещи

Най-четени