Общинските данъчни погват хиляди длъжници 27.12 | 15:00

Става въпрос за хората, които досега са си спестявали плащането на данъка върху колите

От Кремена Бедерева

Общинските данъчни погват хиляди длъжници, които досега са си спестявали плащането на данъка върху колите. От Нова година общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ.

Гражданите вече няма да се редят на второ място - в общината, за да обявяват собствеността си, но няма и да може да се "скрият".

По закон ще дължат данъци за 5 години назад. Ако годишно налогът им е 100 лева- общо 500. Към това трябва да добавят лихвите - около 50-60 лева и не само. Ще им се наложи да приготвят пари и за глоба - всяка община ще реши каква да е тя.

До момента на практика се оказваше достатъчно да регистрираме колата си в КАТ и можехме да си спестим безнаказано плащането на данъка в общината. Защото при проверка на пътя, никой не иска документ за платен данък.

С новата система общините ще събират повече пари, а хората ще чакат по-малко.

Александра ще е една от последните, на които ще им се наложи да се редят и на още една опашка пред общината. Изненадващо, приятелят й Даниел, който е от Белгия не е изненадан от опашките у нас.

"И при на е същото, трябва да чакаш 2-3 часа”, казва Даниел пред Нова телевизия.

Като Александра с нов номер само от столичния КАТ  излизат 500 коли на ден. По празниците може и двойно. Какво обаче ще се случи, ако новият собственик си спести разходката до общината.

Малко над 900 талона сме издали. – Тези софиянци няма да минат между капките, да си спестят данъците? – Получават информация, за да може да потърсят собственика, да си декларира превозното средство”, обяснява Николай Петров, началник сектор МПС "Пътна полиция” - София.

От Нова година за всяка регистрирана кола в КАТ ще знаят и в общината – вече няма как да си спестим от данъка.

Така в хазната на София може да влязат около 3-4 милиона лева допълнително от данъците, лихвите и глобите. За онези, които си  признаят данъчните грехове сами, и навреме,  се очаква глобата да бъде минимална – 20 лева. След това може да достигне и до 100.

"Да дадем възможност на хората които не се декларирали да го направят за последно с минимална глоба”, обяснява зам.-кметът София Дончо Барбалов.

От Министерството на финансите са категорични за не повече от няколко часа информацията, от която и да е "Пътна полиция” ще стига до съответната община. Ведомството ще събира и насочва данните за всяка кола в страната. Колко ще са разкритите "спестовници”.  

"Всички знаем че има доста голям процент на укриване, т.е. недеклариране на превозни средства. Със системата се предотвратява тази възможност”, казва зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Водещи

Най-четени