Овчаров: НЕК можеше да си спести финансовите проблеми 17.04 | 17:20

Някой трябва да поеме отговорност за ребалансирането на енергетиката, смята бившият енергиен министър

От Момчил Лалев

Ако АЕЦ "Белене" беше пусната, в момента щяхме да имаме поне един работещ реактор и с електроенергията от този блок щяхме да разплащаме взетите от НЕК заеми за изграждане на централата.

По този начин нямаше да се стигне до тежкото финансово състояние, в което се намира електрическата компания. Това заяви в интервю за в. "Преса” бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Друга причина за натрупаните дългове на НЕК, според него е, че ГЕРБ са въвели мощности от ВЕИ, равняващи се на един и половина блока в "Белене", но на значително по-висока цена.

"Тези 1000 мегавата фотоволтаици плюс още 200-300 мегавата ветрогенератори са с преференциална цена, която държавата е поела ангажимента да плаща", коментира Овчаров. 

Според него единственото правилно решение за АЕЦ "Белене" е извън арбитража - чрез преговори, на които да бъдат намерени интересите и на едната, и на другата страна, като по този начин да бъдат минимизирани загубите от неразумното решение на Бойко Борисов и да бъде доизграден икономически най-ефективният енергиен проект в Европа.

Овчаров не е съгласен и с непрекъснатото намаление на цената на електроенергията от ДКЕВР, понеже така 600 млн. лв. дефицит годишно се трупат вече три години в системата на енергетиката. 

По думите му тези задължения се стоварват върху НЕК като единствен доставчик. Дефицитът на НЕК от 2,1 млрд. лв. през 2011 г. е нараснал в края на 2013 г. на над 3 млрд. лв., сега вече е около 4 млрд. лв.

Овчаров коментира и възможното отнемане на лицензите на ЕРП-тата.

"Ако бъдат отнети лицензите на ЕРП-та, от това няма да произтече нищо позитивно за страната ни, защото т.нар. особени управители, които ще бъдат назначени, няма да имат пари, с които да се разплатят с НЕК. От друга страна, защото никому не е известно какво точно ще се случи със самите ЕРП, със собствеността им и въобще с енергоразпределителната система", заяви Овчаров. 

Според него това може да бъде и лош сигнал за и без това намалелите чуждестранни инвеститори в страната ни.

Овчаров е категоричен, че е крайно време някой да поеме отговорността за финансово ребалансиране на сектора и вкарване на допълнителни ресурси в него. Освен това е необходимо и да бъдат направени стъпки за оптимизиране на сектора, т.е. на първо време да се предоставя цялата електроенергия, която изнася България, на НЕК, за да може печалбата от този износ да остане в националната компания, а не в джобовете на частни търгов­ци.

Според него трябва да бъдат прегледани всички договори на възобновяемите енергийни източници, сключени през 2011 и 2012 г. Така ще се види дали всички те отговарят на изискванията на закона.

Водещи

Най-четени