Овчето ни сирене няма да се облага с новите мита на САЩ 14.08 | 19:54

Износът на всичко, включено в списъка, обаче вече става неконкурентоспособен

От iNews.bg

България не е включена в планираното повишаване на 25% на защитното мито върху овчето саламуренo сирене за САЩ. За този резултат допринесоха усилията и активните действия на Министерство на земеделието, храните и горите, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална асоциация на млекопреработвателите и посолството на Република България в САЩ. Държавната власт, обединена с бранша изготви и изпрати мотивирани писмени възражения срещу предложеното мито, съобщиха от земеделското министерство.

В резултат на усилията на МЗХГ и на представителите на Министерство на икономиката в търговските ни служби в САЩ, българското овче саламурено сирене не е включено в новите обявени мита върху стоки по делото "Еърбъс" в Световната търговска организация (СТО).

На 13 август 2020 г. търговският представител на САЩ публикува новите митнически ставки в рамките на присъдените от СТО по "делото Еърбъс" мита върху износа на стоки от ЕС за САЩ.

Наложените митнически ставки върху нови продукти са в размер на  25%, в резултат на което износът им за САЩ в повечето случаи е неконкурентноспособен. Новите ставки влизат в сила от 1 септември 2020 г.

Водещи

Най-четени