Ограничават газовите доставки за Украйна на 3 юни 29.05 | 10:51

Това ще се случи, ако Киев не предплати за синьото гориво до 2 юни, обясни Алексей Милер

От Мария Стоянова

Председателят на "Газпром" Алексей Милер обясни, че ако Украйна не предплати газа до 2 юни, то на следващия ден доставките за страната ще бъдат ограничени. На Киев вече е предоставена сметката за синьото гориво и ако сумата не бъде преведена до 10 ч. на 3 юни, ще бъде въведено ограничението.

По думите на Милер през месец май Украйна е заявявала максимален обем от газ, като за този месец са били доставени 3,5 млрд. куб метра за 1,7 млрд. долара. Към 7 юни пък дълговете на страната за природния газ от Русия ще надвишат сумата от 5,2 млрд. долара.

Председателят на "Газпром" участва в заседание на правителството при президента на Русия Владимир Путин. В рамките на срещата държавният глава поръча на премиера Димитрий Медведев да определи условията за доставките на природен газ, в случай че Киев плати задълженията си, предаде 3e-news.

Предстои да се проведе и поредният рунд от тристранните преговори за газа в Берлин. На срещата ще присъства както руският енергиен министър Александър Новак, така и шефът на "Газпром". При преговорите ще бъде обсъдено заплащането на дълга на Украйна, както и цената, по която страната ще купува газа в бъдеще.

Преди дни стана ясно, че Русия е готова да обсъди отстъпка от тази цена, но само ако Киев плати дълговете си, които към 1 април възлизаха на 2,2 млрд. долара. По думите на руския енергиен министър в момента украинското дружество "Нафтогаз" дължи на Москва 3,5 млрд. долара и както стана ясно, сумата продължава да нараства.

Най-четени