Огромна част от фирмите днес работят въпреки празника 01.05 | 13:14

Всеки шести българин е на работа в Деня на труда, при 22% от компаниите никой не почива

От iNews.bg

Почивният и празничен ден днес не е такъв за голяма част от българите. Денят на труда се отбелязва на работното място за голяма част от фирмите у нас. При някои от тях не всички работници са на местата си, но има и такива, при които целият състав не почива. Това се отнася за около 22% от българските компании, сочи проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), направено по поръччка на бТВ.

Оказва се, че всеки шести българин работи на 1 май. В близо една пета от фирмите целият личен състав е по местата си. При 17% от компаниите в почивка са само половината служители. В най-много фирми повечето хора почиват, а на работа са само по няколко души.

Най-често фирмите не затварят и на Празника на труда, защото имат твърде много поръчки и няма да успеят с изпълнението им, ако пуснат всички да почиват. При други това се налага заради спецификите на производствата, които не позволяват спиране. Около една пета пък гонят срокове за изпълнение на поръчките и ще закъснеят, ако позволят на всичките си работници да празнуват.

Проучването на Асоциацията на индустриалния капитал показва още, че 62% от фирмите се затрудняват с допълнителните разходи за труд по празниците, тъй като по закон са длъжни да плащат повече на служителите си в такива дни заради т.нар. овъртайм.

Част от бизнеса пък се оплаква, че в такива дни работи на загуба. В тази връзка бизнесът предлага да се помисли за нови промени в Кодекса на труда. И по-конкретно да бъдат въведени норми, които да не позволяват работните дни да падат под определен праг за всяка календарна година.

Водещи

Най-четени