Одобриха заема за БДЖ 13.04 | 10:25

Българската банка за развитие ще отпусне до 140 млн. лева, решиха депутатите на второ четене на закона за оздравяване на БДЖ

От Деляна Петкова

Българската банка за развитие (ББР) ще предостави на БДЖ заем до 140 000 000 лв. въз основа на целево предоставени от централния бюджет възстановими средства, предаде БТА.

Това одобриха депутатите при гласуването на второ четене Закон за предоставяне на помощ за оздравяване на "Холдинг Български държавни железници" - ЕАД.

Средствата от централния бюджет се предоставят на Българската банка за развитие като гаранционни депозити. Условията за отпускане и обслужване на заема се определят със споразумение между министъра на финансите, министъра на транспорта и банката, одобрено от Министерския съвет.

С парите холдингът ще плаща за оздравителни процедури, но с одобрението на министъра на финансите. Той, при спазване на бюджетното салдо за 2011 г. по Конвергентната програма 2011 - 2014 г., трябва да осигури средства до размера на отпуснатия заем и начислената лихва, с които да се увеличи капиталът на железопътната компания.

Водещи

Най-четени