Оздравителна програма спасява БДЖ от фалит 29.05 | 12:09

Общите задължения на дружеството се равняват на 605 млн. лв.

От Мария Стоянова

Министерството на транспорта подготвя оздравителна програма, която ще спасява Българските държавни железници (БДЖ) от фалит. Институцията продължава да преговаря с кредиторите за намирането на най-доброто решение за дружеството, като вероятността за фалит не е на дневен ред. Започнала е оценка на всички налични активи на БДЖ.

"Кредиторите нямат интерес да се разпродаде имуществото или да се трупат нови разходи", обясни председателят на Асоциацията на българските железопътни превозвачи Симеон Ананиев.

Позицията на асоциацията идва, след като облигационерите решиха да стартират процедура по продажбата на част от активите на дружеството. Освен това те изискват пълно погасяване на дължимия кредит. Общите задължения на БДЖ към момента са в размер на 605 млн. лв., като за последната година са намалели с близо 100 млн. лв., пише "Монитор".

Все още обаче процедурата по продажбата на активи не е в действие. По думите на Ананиев тя няма да повлияе на работата на компанията. Той подчертава, че вагоните са амортизирани и се нуждаят от ремонт. От "Товарни превози" пък изказаха мнение, че в БДЖ има двойно повече вагони, отколкото са им нужни.

"За пътническите мотриси БДЖ не трябва да плаща", счита Симеон Ананиев. И пояснява, че това е все едно столичният метрополитен да си плаща влаковете. Експертът твърди, че във всички страни държавата купува подвижния състав и го дава на превозвач за експлоатация, защото не може инвестицията да се върне от такси.  

Водещи

Най-четени