Около 140 лв. ще е средната сметка за парно в София 09.01 | 13:14

Сумата е за изразходваната топлоенергия през декември

От Десислава Маданска

Около 140 лв. ще е средната сметка за парно в София за месец декември на миналата година. Това става ясно от данните на фирмата за топлинно счетоводство у нас "Нелбо".

За сравнение за същия месец на миналата година столичани са платили средно по 170 лв. сметка.

От фирмата посочиха, че намалението идва основно от по-ниската цена на топлоенергията. През декември 2012 г. цената на парното е била 107,70 лв. на мегаватчас, а през тази година – 95,87 лв.

Също така влияние на сметките е оказало и по-топлото време през последния месец на старата година. В края на 2013 г. средните температури са били около 0 градуса, а през изминалата 2012 г. - минус 1 градус. Продължава и тенденцията за намалено потребление на топлоенергия спрямо изминалия отоплителен сезон.

"Видимо е, че хората се стараят да пестят повече енергия. В комбинация с факторите по-ниска цена на парното и по-топло време, отражението върху сметките е положително", каза Боряна Колева, изпълнителен директор на компанията.

От фирмата посочиха още, че подмяната на топлинните разпределители продължава. Всички, които все още не са подменили своите топломери, следва да проверяват редовно дисплея на уредите си дали не е изгаснал в началото и края на всеки месец. Ако дисплеят не свети, абонатът трябва да се свърже с фирмата за топлинно счетоводство и да заяви подмяна.

Водещи

Най-четени