Окончателно: VTB Capital и КТБ купиха Vivacom 12.11 | 16:10

Миналата седмица "НЕФ телеком България" е продала дела си от 93.99%

От Филипа Тодева

"Българска телекомуникационна компания” АД (БТК), чието търговско име е "Виваком", вече официално има нов мажоритарен собственик. Миналата седмица "НЕФ телеком България" е продала дела си от 93.99% в компанията на новорегистрираното дружество "Вива телеком България" ЕАД. Това се казва в съобщение на Централния депозитар, предаде Econ.bg. 

От самата БТК потвърждават сделката, като посочват, че прехвърлянето е "факт след одобрението на цялостната схема за преструктурирането на групата на БТК, в резултат на което, свързани с VTB Capital plc (VTB) и "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) лица придобиват мажоритарно дялово участие в преструктурираната група".

Сделката е довела до намаляване на общия дълг на групата от около 1,7 млрд. евро до 588 млн. евро посредством изплащане на дълга. Тя вече беше одобрена официално и от Европейската комисия.

От днес промените в договора за заем и свързаните с него документи, одобрени от Извънредното общо събрание на акционерите на БТК на 8 октомври 2012 г., влизат в сила, включително и обезпечението, предоставено от "БТК Нет” ЕООД, дъщерно дружество на БТК, под формата на залог върху търговското си предприятие. Това става ясно от информацията на телекома, която е публикувана в информационната система на Българската фондова борса. 

За продажбата на третия телеком у нас се говори от началото на годината. Първоначално за нов собственик на изпадналата във финансови затруднения компания беше спрягана австрийската група Telekom Austria Group, която притежава "Мтел" у нас.

Впоследствие австрийците се отказаха от сделката и на дневен ред дойде предложението от най-големия телеком в Турция – Turkcell. Междувременно стана ясно, че интерес проявяват руската банка VTB Capital и българската Корпоративна търговска банка. В началото на месец май тази година обаче стана ясно, че засега продажба няма да има. 

В началото на месец юли отново се заговори за продажба на телекомуникационната компания. Тогава беше съобщено, че главният координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на "Виваком" и нейната компания-майка принципно са се споразумели относно условията за продажба на телекома на двама финансови инвеститори.

Няколко дни по-късно руският в. "Коммерсант" съобщи, че руската банка "ВТБ Капитал" и българската Корпоративна търговска банка (КТБ) са постигнали договореност да закупят контролния пакет акции в българския телеком. Според изданието цената на сделката може да достигне 737 млн. евро.

Водещи

Най-четени