Оманският фонд изготвя план за стабилизирането на КТБ 21.07 | 12:30

Акционерите на банката ще работят заедно за нейното оздравяване

От iNews.bg

Оманският фонд и останалите акционери на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще работят върху създаването на план за оздравяването на финансовата институция. Те очакват до три месеца да има готов вариант за действие, съобщава Reuters.

Тази информация излезе няколко дни след телефонния разговор между българския министър на финансите Петър Чобанов и изпълнителния директор на фонда на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди. По време на него той подчерта, че ще бъде дадена възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс за КТБ. По време на разговора Чобанов обявил още, че държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят.

"Българите постигнаха съгласие да работят заедно с акционерите на банката, за да създадат заедно сигурен и работещ план, който да замени идеята за национализация", смята анонимен източник, цитиран от Reuters.

Участието на Оманския фонд в стабилизирането на Корпоративна търговска банка е от голямо значение, защото от 2009 г. той притежава 30% от нейните акции. По думите на източника обаче това не означава непременно, че фондът ще инвестира допълнителни средства в КТБ.

Една от алтернативите за оздравяването на финансовата институция е делът на мажоритарния собственик Цветан Василев да бъде намален. Идеята е други инвеститори да откупят част от него. Втори възможен сценарий е Управителният съвет на КТБ да бъде подкрепен от независими експерти.

"Оман вижда България като приятел и ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят заедно за намирането най-добрия изход от създалата се ситуация, както и за повторното отваряне банката в по-стабилно състояние", казва източникът.

Припомняме, че друг акционер в КТБ - руската банкова група ВТБ, обяви, че не планира да участва в рекапитализацията на българската КТБ. В момента финансовата институция притежава акции в българската банка за близо 10 млн. евро.

Преди време от Българската народна банка обявиха, че КТБ няма да отвори на 21 юли, както беше планирано първоначално. От своя страна управляващите подкрепиха действията на институцията. Кабинетът обсъди увеличаване на нивото на държавния дълг. Идеята е това да стане с допълнителни 3,425 млрд. лв. От тази сума 2,7 млрд. евентуално могат да бъдат насочени към Корпоративна търговска банка.

Най-четени